Jste zde

Jak spravne ulozit ztratovy jpeg? GRAFIKA

Dobry den ,rad bych se zeptal na nejlepší ulozeni vysledku me práce - grafiky ,pro kterou jsem zvolil Gimp. Protože jsem fotograf tak si myslim ,ze pomerne dost vim o rastrovem formatu - jpg ,který pravidelne upravuji.
Ovšem chova se grafika v Gimpu stejne ,jako "obycejna fotka" ???? Hloubka 8bitu na kanal ,to je u jpg problém. Fotku ulozim kvůli bezstratovosti do TIFF ,ale co GRAFIKA? Když vyuzivam praci ve vrstvách je vhodne pracovat s grafikou ve formatu XCF?
Jde mi o to ,aby výsledek byl ve vystupu....na tiskarne co mozna nejvernejsi ,tzn. aby v souboru dat nedochazelo k vyraznym ztratam ,tudíž k rozrastrovani kontur krivek,ubytku sytosti barev apod. Vsiml jsem si ,ze při vlozeni pisma z fontu dochazi k prevzorkovani.
Jak zabranit "rozpadu" vysledku sve práce?
Ma grafika obsahuje vse vlozene fotografie,pismo,vzorek pozadi,kopirovane vektorove obrazce pro loga apod. Proto pisu ,jak to vse skloubit dohromady. Ponevadz se mi zda ,ze cim vice clovek zvetsuje datovy soubor při praci s nim ,dochazi k jeho orezani-ztratam v datech....????

Ještě bych potreboval poradit ohledne nejakeho vhodného freewaru (obsahujici nabidku vetsich formatu ,jako srA3 ,A3+,A3++ apod.),který mi nahradi Word - nevhodny pro vlozeni na format(papiru) ,pro konverzi do PDF.

Dekuji předem za všechny zasvedcene a zkusene rady.

Fórum: 

Přidat komentář